Leefgeld

Leefgeld is een bepaald bedrag dat wordt overgemaakt vanaf uw beheerrekening naar uw leefgeldrekening. U kunt het zien als zakgeld dat u per week of per maand ontvangt. Het leefgeld kan wekelijks of maandelijks worden overgemaakt. U kunt samen met uw bewindvoerder kijken wat het beste past in uw financiële situatie.

Wat moet ik betalen van mijn leefgeld?
Het leefgeld dat u wekelijks of maandelijks krijgt is bedoeld voor dagelijkse noodzakelijke uitgaven. Denk hierbij aan boodschappen en artikelen voor persoonlijke verzorging. Het leefgeld is niet bedoelt voor kleding, huishoudelijke apparaten en medische kosten et cetera. Ook uw vaste lasten worden niet van dit bedrag betaald.

Kan ik extra leefgeld ontvangen?
Dit is mogelijk, wel is het afhankelijk van uw financiële situatie. Zo is het begrijpelijk dat u bijvoorbeeld bij feestdagen of verjaardagen meer leefgeld wilt hebben. U kunt ons bellen of mailen met de vraag of er ruimte is voor extra leefgeld en waarvoor dit nodig is. Uw bewindvoerder kan dan kijken of dit past in uw budget. Let op, wees op tijd met het aanvragen van extra leefgeld. Wij streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren op uw vraag. Houd hier rekening mee bij het aanvragen van extra leefgeld.

Hoeveel leefgeld krijg ik?
In de opstartfase van bewindvoering of het budgetbeheer wordt de hoogte van het leefgeld afgesproken met uw bewindvoerder. Dit kan pas besloten worden als er inzicht is in uw maandelijkse inkomsten en vaste lasten. Hierna wordt dan bepaald hoeveel leefgeld u kunt krijgen. Er wordt ook rekening gehouden met uw persoonlijke-en woonsituatie. Als u bijvoorbeeld kinderen heeft dan zal dit meegenomen worden in de hoogte van het leefgeld. Er is geen wettelijk minimumbedrag voor het leefgeld.

De voedselbank hanteert normbedragen per leefsituatie. Als u minder dan deze normbedragen overhoudt in de maand voor eten en kleding, dan komt u in aanmerking voor de voedselbank. U kunt eventueel kijken naar deze normbedragen wat ongeveer gemiddeld het bedrag is dat u per maand aan leefgeld nodig heeft.

Meer weten over budgetbeheer?