Problematische schulden

Er is sprake van problematische schulden als iemand langdurig niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Dit betekent dat iemand niet meer in staat is om rekeningen te kunnen betalen. Hierdoor kunnen er schulden ontstaan. Er wordt pas gesproken van problematische schulden als de schulden niet binnen 3 jaar kunnen worden terugbetaald.

Hoe kan ik problematische schulden krijgen?

  • Door onvoorziene kosten, zo kan het zijn dat uw laptop of wasmachine kapot gaat;
  • Door (onverwachtste) veranderingen, denk hierbij aan het verliezen van uw baan, een ziekte of een scheiding;
  • Door geen overzicht meer te hebben op de inkomsten en uitgaven, het kan dan zijn dat u meer uitgeeft dan dat er binnenkomt;
  • Door weinig kennis over financiële zaken, hierdoor kunt u in de knoop raken met bepaalde zaken;
  • Te weinig zelfcontrole, door bijvoorbeeld teveel te willen kopen.

Kan ik uit een problematische schuldsituatie komen?
Ja, dit kan zeker. U kunt bij een bewindvoerder om hulp vragen voor uw schulden. Als u onder schuldenbewind komt te staan dan wordt u onder bewind gesteld vanwege uw problematische schuldsituatie. Dit bewind wordt voor 5 jaar uitgesproken door de rechtbank. Het doel van schuldenbewind is het streven naar een stabiele financiële situatie en financiële zelfredzaamheid. Bij schuldenbewind is er geen sprake van lichamelijke en/of psychische problemen. Dit is wel het geval bij beschermingsbewind.

Als er een mogelijkheid is dan wordt de cliënt tijdens het schuldenbewind aangemeld voor de schuldhulpverlening of een WSNP. Het is de bedoeling dat uw schulden zijn afgelost binnen de 5 jaar dat u onder schuldenbewind staat.

Meer weten over budgetbeheer?