Wanbetaler

Betaalt u 6 maanden of langer voor uw zorgverzekering geen premie? Dan meldt uw zorgverzekeraar u bij ons aan voor de regeling wanbetalers. De regeling wanbetalers wordt uitgevoerd door het CAK en is onderdeel van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze regeling is bedoeld om het aantal onverzekerde in Nederland terug te dringen.

Wanneer ben je wanbetaler?
Het kan voorkomen dat je een keer niet genoeg geld hebt om je zorgverzekering te betalen of dat je bent vergeten te betalen. Gelukkig wordt je dan niet zomaar aangemerkt als wanbetaler. Maar wat gebeurt er dan als je de premie van je zorgverzekering (vaker) niet betaalt?

  • Als eerst ontvang je een herinnering van je zorgverzekeraar om de premie alsnog te betalen. Vaak wordt er een datum genoemd voor wanneer je dit moet betalen.
  • Als je dan nog niet betaald, ontvang je een aanmaning. Hierin wordt aangegeven dat je ook een betalingsregeling kunt treffen voor de achterstand. Als je dit niet regelt en/of betaalt, dan kan je zorgverzekeraar je een aanvullende verzekering (als je deze hebt) beĆ«indigen. Je hebt dan geen recht meer op de vergoedingen van deze verzekering.
  • Betaal je ook de aanmaning niet, dan ontvang je na 2 maanden nog een keer een aanmaning.
  • Als de betalingen na 4 maanden nog niet zijn gedaan, dan ontvang je een laatste aanmaning, waarin de zorgverzekeraar aangeeft je aan te melden als wanbetaler bij het CAK. Na 6 maanden achterstand op je maandelijkse premie wordt je pas aangemeld.

Ben je onterecht aangemeld als wanbetaler, omdat je bijvoorbeeld wel hebt betaald. Dan moet je contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Wat zijn de gevolgen van Wanbetaling?

Aanmelding bij het CAK heeft verschillende gevolgen:

  • Je blijft verzekerd bij je zorgverzekeraar en je hebt alleen nog recht op vergoeding uit de basisverzekering.
  • Je kunt niet meer wijzigen van zorgverzekering, ook per 1 januari.
  • Je betaalt niet langer de premie bij je zorgverzekeraar, maar een bestuursrechtelijke premie aan het CAK. Deze is hoger dan de premie van de zorgverzekeraar.
  • De achterstand bij je zorgverzekeraar blijft bestaan en deze zal alsnog moeten worden betaald. Als deze volledig betaald, dan wordt je weer afgemeld als wanbetaler. Je aanvullende verzekering wordt niet hersteld, deze kan je per 1 januari pas zelf weer aanvragen. Betaal je de achterstand bij je zorgverzekeraar niet, dan zal de zorgverzekeraar voor deze achterstand een deurwaarder inschakelen.
  • Het CAK zal het CJIB inschakelen voor het betalen van de bestuursrechtelijke premie. Dat gebeurt door een brief/acceptgiro met het verzoek het bedrag te betalen. Heb je recht op Zorgtoeslag, dan kunnen zij beslag te leggen op je Zorgtoeslag en ontvang je een brief/acceptgiro voor het restant wat moet worden betaald.
  • Als je het CJIB niet betaald, dan ontvang je ook van het CJIB een aanmaning. Als je deze niet betaald dan wordt er een deurwaarder ingeschakeld.

Wanneer wordt ik afgemeld als wanbetaler?

  • Als de totale achterstand is afgelost. Dit betreft de achterstand bij de zorgverzekeraar, maar ook de achterstand bij het CJIB en/of de deurwaarder(s), inclusief alle extra kosten.
  • Als er een betalingsregeling is getroffen met je zorgverzekering en met het CJIB voor de achterstand en deze netjes op tijd wordt betaald.
  • Als je bent toegelaten tot de schuldsanering.

Je kan niet als wanbetaler worden aangemeld als je een achterstand hebt in het betalen van je eigen risico. Hiervoor zal de zorgverzekeraar herinneringen en aanmaningen versturen en uiteindelijk een deurwaarder inschakelen.

 

Meer weten over budgetbeheer?