Financieel veilig ouder worden
Met de groeiende digitalisering wordt het voor ouderen steeds moeilijker hun eigen financiën te blijven te doen. Het (deels) uit handen geven van de financiën gebeurd steeds vaker. Hierdoor ligt financieel misbruik op de loer.
Geeft u de financiën uit handen, zorg dan dat alles goed geregeld is. Ook wanneer u bereid bent iemand te helpen met de financiën is het belangrijk dat zaken goed geregeld zijn.
Hoe weet je of er sprake is van financieel misbruik?
Het kan moeilijk zijn om financieel misbruik vast te stellen, maar een aantal zaken kunnen duiden op financieel misbruik:
- Onverklaarbare opnamen of uitgaven
- Betaalachterstanden of brieven van incassobureaus
- Te weinig te besteden hebben
- Het verwijdwijnen van waardevolle spullen
- Onverklaarbaar verminderd vermogen bij het doen van De Belastingaangifte
Wat kan ik doen aan financieel misbruik?
- Meld de situatie bij Veilig Thuis.
- Bel de bank, zij kunnen u wellicht geen informatie geven maar zullen waarschijnlijk wel een onderzoek instellen om te kijken of er bijzonderheden zijn.
- Denk ook aan andere locaties waar u een melding kan doen; notaris, politie, huisarts, betrokken hulpverlening.
Wat kan je doen om financieel misbruik te voorkomen?
Is iemand niet meer op alle gebieden in staat voor zijn eigen financiën te zorgen, zorg dan dat er goede maatregelen getroffen zijn zodat de mogelijkheden voor misbruik tot een minimum beperkt worden.
- Geef nooit je eigen bankpas en pincode af
- Werk indien noodzakelijk met een gemachtigde pas, zorg dat eventueel spaargeld hier van afgezonderd is. Met een gemachtigde pas is ook te achterhalen wie welke betalingen en/of opnamen heeft gedaan.
- Stel een pas limiet in op de gemachtigde pas
- Maak een levenstestament of een volmacht bij de notaris, de notaris in uw regio kan u hier advies over geven.
- Zorg dat u altijd zelf inzage houdt in uw bankzaken, kunt u dit niet digitaal zorg dan dat de bankafschriften naar u toegestuurd worden.
- Schakel een bewindvoerder in, dit kan een professionele bewindvoerder zijn maar dit kan ook een familielid zijn. De zaken die de bewindvoerder regelt voor een cliënt worden door de rechtbank gecontroleerd.
Neem contact op met Veilig Thuis, ook bij twijfel. Schakel de politie in indien er acuut hulp nodig is.