Financiën regelen als je 18 word.
Budgetbeheer

Financiën regelen als je 18 word.

Als je 18 jaar wordt moet er op financieel gebied veel geregeld worden.

DigiD

Voor veel aanvragen heb je een DigiD-code nodig, heb je deze nog niet dan is het belangrijk dat je deze gaat aanvragen. Hiermee kun je inloggen bij websites van de overheid, de uitkering, DUO je zorgverzekering en nog veel meer.

Map aanmaken

Koop een map waarin je alle financiële post kunt bewaren. Zijn er zaken die je moet betalen, schrijf dan op de brief dat je dit daadwerkelijk gedaan hebt en bewaar de brief.

Zorgverzekering en zorgtoeslag

Je bent in Nederland verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben, kies een verzekering die bij jouw past.

Afhankelijk van je inkomen heb je recht op zorgtoeslag, vraag dit dan ook gelijk aan bij De Belastingdienst Toeslagen. Ben je dit vergeten, vraag het dan met terugwerkende kracht aan.

Aansprakelijkheidsverzekering aanvragen

Woon je nog thuis, stem dan met je ouders af of je nog onder hun aansprakelijkheidsverzekering valt. Zo niet, vraag dan een aansprakelijkheidsverzekering aan. Woon je op jezelf of ga je op jezelf wonen, denk dan ook aan een inboedelverzekering.

Inkomsten regelen

Als je studeert heb je vaak recht op studiefinanciering. Soms kun je naast je studie werken om wat extra inkomen te verkrijgen. Kan je dit niet, kijk eens of je in aanmerking komt voor individuele studietoeslag.

Studeer je niet, ga opzoek naar een leuke baan! Daarnaast kan je al jongeren een uitkering aanvragen wanneer je geen werk hebt, deze kan je aanvragen bij je gemeente.

Kom je niet rond met jouw inkomsten of heb je moeite deze te beheren? Neem contact op met je gemeente, vaak bieden zij cursussen aan om je budget te beheren, ook weten zij of er nog regelingen zijn waar je voor in aanmerking komt.

Inschrijven voor een huurwoning

Het is begrijpelijk als je nog niet gelijk het huis uit wilt, maar bij ons in de regio zijn er hele lange wachtlijsten voor een huurwoning. Je moet vaak meer dan 8 jaar op de wachtlijst staan voor een huurhuis. Schrijf je daarom alvast in bij de woningcorporatie in jouw regio. Zo begin je in ieder geval alvast met het opbouwen van inschrijftijd voordat je daadwerkelijk het huis uit gaat.

Deel dit artikel via